Nieuw plan om rekeningrijden in 2030 in te voeren

Eens in de zoveel tijd buigt de Tweede Kamer zich over plannen om de huidige motorrijtuigenbelasting (MRB) te vervangen door rekeningrijden. In het verleden verdwenen de plannen altijd weer in de la. Maar nu lijkt het kabinet toch een serieuze poging te willen doen om het in te voeren.

Auto's in de file met een ondergaande zon
Nieuws
Datum: 19-07-2022

Met rekeningrijden wordt niet het bezit maar het gebruik van een auto belast. In het regeerakkoord stonden al plannen om de MRB op termijn te vervangen door een belasting op gereden kilometers. Die lijken nu meer handen en voeten te krijgen.

Bedrag per kilometer

Met rekeningrijden betaalt u als eigenaar van een auto een bepaald bedrag per gereden kilometer. Hoeveel dat is, hangt af van de CO2-uitstoot van de auto, het tijdstip waarop u rijdt en de plaats waar u rijdt. Eén van de doelstellingen van rekeningrijden is namelijk om het verkeer beter te spreiden, zodat er in de toekomst minder files zijn.

Kritiek

Kort gezegd: u betaalt dus (veel) meer als u met uw diesel in de spits over de A4 naar uw werk gaat dan wanneer u rond de middag met uw EV over polderweggetjes in Noord-Groningen toert. Daarin schuilt ook meteen de belangrijkste reden van kritiek op de plannen. Veel mensen zijn namelijk van hun auto afhankelijk om op hun werk te komen en lang niet iedereen kan vroeger of later beginnen. Verder zijn er zorgen over zaken zoals de privacy, de betaalbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van het systeem.

Compenseren

Maar rekeningrijden kan ook een stok achter de deur zijn om het hybride werken verder te stimuleren. In veel beroepen is het prima mogelijk om deels vanuit huis te werken. De kosten van rekeningrijden kunt u dan wellicht compenseren door het wegvallen van de MRB én door het aanpassen van uw autoverzekering. Als u minder kilometers per jaar rijdt, betaalt u namelijk ook minder premie. De kans op schade is dan immers kleiner. 

Autoverzekering aanpassen

Misschien is het nu al verstandig om uw autoverzekering aan te passen. Mocht dat zo zijn, dan is het tevens een goed moment om te kijken of er alternatieve autoverzekeringen zijn die (nog) meer premievoordeel opleveren of betere voorwaarden hebben. Wilt u daar meer over weten? Neem dan even contact met ons op. We zoeken het graag voor u uit.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.